1,8 miljoen mensen volgend jaar lager pensioen

1,8 miljoen mensen volgend jaar lager pensioen

In 2017 worden naar verwachting 1,8 miljoen mensen op hun pensioen gekort. Zij krijgen een half procent minder pensioen.  

Bij een modaal aanvullend pensioen van ongeveer 1.100 euro per maand gaat het om een korting van 5,50 euro bruto per maand. Het betreft tweehonderdduizend mensen die al een pensioen ontvangen, de overige mensen werken nog.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken onderzoek gedaan naar de financiële positie van pensioenfondsen. De situatie van eind maart is daarbij als uitgangspunt genomen. In dit scenario krijgen meer fondsen te maken met een te laag eigen vermogen. Daardoor moeten 200 fondsen in 2017 een herstelplan indienen. Dat treft 99 procent van alle deelnemers. Door de nieuwe spelregels omtrent pensioenen, mogen fondsen er maximaal tien jaar over doen om weer de minimale dekkingsgraad te behalen voordat er gekort moet worden.

 “De vraag is in hoeverre deze fondsen binnen de wettelijke hersteltermijn van tien jaar kunnen herstellen tot het vereist eigen vermogen zonder dat zij hierbij kortingen moeten doorvoeren”, schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) liet al weten dat ouderen mogelijk worden gecompenseerd als zij er fors op achteruit gaan omdat hun pensioenen worden gekort.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd