Aantal onderwaterhypotheken blijft stabiel

Aantal onderwaterhypotheken blijft stabiel

Het aantal woningen dat onder water staat neemt niet verder toe. Bij 1,5 miljoen huishoudens was de waarde van de eigen woning begin 2014 lager dan de fiscale hypotheekschuld. Dit is vrijwel evenveel als in 2013.

Dit heeft het CBS bekendgemaakt. Op 1 januari 2014 waren er 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning. Bij een derde was de waarde van deze woning lager dan de fiscale hypotheekschuld. De woningbezitter heeft dan onderwaarde. Het gaat vooral om mensen die vlak voor de crisis van 2008 een huis hebben gekocht en sindsdien de waarde van hun woning fors hebben zien dalen. Mensen kunnen bij spaar- en beleggingshypotheken echter ook tegoeden hebben opgebouwd. Deze zijn in de berekeningen van het CBS niet meegenomen, omdat daar nog geen zicht op is. Voor het ramen van de spaar- en beleggingstegoeden in hypotheken loopt momenteel een onderzoek.

Van alle eigenwoningbezitters onder de 45 jaar heeft 70 procent een woning met onderwaarde. Bij jonge starters tussen 25 en 30 jaar is de waarde van de eigen woning zelfs in 80 procent van de gevallen lager dan de hypotheekschuld. Bij oudere huishoudens had begin 2014 bijna 45 procent van de 65-plussers met een eigen woning geen hypotheekschuld en had slechts 4 procent een woning met onderwaarde.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd