Aantal rechtszaken om huishoudhulp verdubbeld

Aantal rechtszaken om huishoudhulp verdubbeld

De Centrale Raad van Beroep heeft vorig jaar 557 zaken behandeld in verband met de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014. Bij rechtbanken nam het aantal WMO-zaken met 80% toe, tot meer dan 2100.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De uitvoering van de WMO, waarin onder meer hulp in de huishouding wordt geregeld voor mensen die dat wegens ziekte of ouderdom niet meer kunnen, is vorig jaar overgeheveld naar gemeenten. Die moesten die taak met minder geld uitvoeren, en kortten daarom veel Nederlanders op hun WMO-hulp. Dat leidde tot grote onvrede onder mensen die recht hebben op de WMO en hun familie, maar ook onder huishoudhulpen die voor hun inkomsten van de WMO afhankelijk zijn.

Twee maanden geleden oordeelde de Centrale Raad, de hoogste rechter op dit gebied, dat onder meer de gemeente Utrecht onzorgvuldig heeft gehandeld bij het toekennen van (minder) WMO-hulp. Die uitspraak was een forse steun in de rug voor veel mensen die afhankelijk zijn van de WMO.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd