Aantal werklozen in december toegenomen

Aantal werklozen in december toegenomen

Het aantal werklozen is in december gestegen met 12 duizend en kwam uit op 642 duizend personen. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Eind december 2014 waren er 26 duizend minder werklozen dan aan het begin van dat jaar. In de eerste maanden van 2014 liep de werkloosheid weliswaar nog snel op, maar vervolgens was er van mei tot en met augustus een scherpe daling. In het najaar nam het arbeidsaanbod toe: meer mensen die eerder geen deel uitmaakten van de beroepsbevolking begaven zich op de arbeidsmarkt. Een deel van hen vond niet direct een baan. Door het toegenomen aanbod stabiliseerde de werkloosheid en bleef vier maanden op rij 8,0 procent van de beroepsbevolking. In december nam de werkloosheid weer iets toe en kwam uit op 8,1 procent. Het arbeidsaanbod bleef gelijk in december, maar de werkzame beroepsbevolking nam in omvang af. Daardoor steeg de werkloosheid.

Onder jongeren bleef het aantal werklozen net als de voorafgaande maanden vrijwel gelijk. De toename van de werkloosheid in december kwam volledig voor rekening van mensen van 25 jaar en ouder. Eerder dit jaar daalde de werkloosheid bij 25- tot 45-jarigen nog. Bij 45-plussers bleef de werkloosheid lange tijd vrijwel onveranderd. Bovendien is de werkloosheid bij 45-plussers vaak langdurig. In het derde kwartaal was 45 procent van alle werklozen minimaal een jaar werkloos. Onder 45-plussers was dat zes op de tien.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd