ABN Amro: Nederlandse economie groeit met 2%

ABN Amro: Nederlandse economie groeit met 2%

Het economisch bureau van ABN Amro voorspelt een groeispurt van de Nederlandse economie in 2016 en 2017. De economie groeit naar verwachting dit en volgend jaar rond of boven de 2 procent.

ABN Amro voorspelt voor de meeste sectoren een periode van vier jaar met onafgebroken groei. “In recente jaren leunde de Nederlandse economie sterk op de uitvoer. Maar voor het eerst sinds jaren leverden de export, investeringen én consumptie allemaal een bijdrage aan de groei”, schrijven de economen over 2015. “In 2016 en 2017 denken wij dat de Nederlandse economie ook boven de 2 procent kan groeien. Het beschikbare inkomen zal – mede door lastenverlichting – meer toenemen dan in 2015. Ook de investeringen en export zullen blijven groeien.” De verdere groei die de bank verwacht, hangt samen met een inhaalvraag en stimulerende factoren zoals een lage rentestand, een goedkopere euro en lagere energieprijzen.

De belangrijkste risico´s voor de Nederlandse economie liggen volgens de bank vooral in het buitenland. “Een lagere groei van de wereldhandel is niet gunstig voor de open Nederlandse economie, die sterk afhankelijk is van de export.”

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd