ACM: Autorijklaarkosten in adviesprijs

ACM: Autorijklaarkosten in adviesprijs

Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat de zogenoemde autorijklaarkosten in de adviesprijs worden meegenomen. Autodealers moeten de prijzen van nieuwe auto´s duidelijker communiceren.

De autorijklaarkosten zijn bijvoorbeeld de transportkosten, kosten voor het verwijderen van verpakkingsmateriaal, de registratie bij de RDW, kosten voor de nummerplaten en de recyclingbijdrage. Het is bij wet bepaald dat dit soort “onvermijdbare kosten” opgenomen moeten zijn in de advertentieprijs. Nu worden de rijklaarkosten nog los in rekening gebracht, boven op de adviesprijs. Die kosten kunnen flink oplopen.

ACM spreekt de importeurs in eerste instantie alleen aan op hun nalatigheid. Na 1 november 2016 kunnen zij echter ook een last onder dwangsom of een flinke boete krijgen als de bijkomende kosten niet in de adviesprijs zitten. Het gaat op dit moment alleen om nieuwe auto´s. Overigens kunnen de dealers wel afwijken van de totale adviesprijs die in de advertentie staat. Consumenten kunnen ook blijven onderhandelen over de uiteindelijke prijs voor de auto.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd