Advies: hypotheeklimiet naar 90%

Advies: hypotheeklimiet naar 90%

Huizenkopers moeten op den duur maximaal 90% van de koopsom kunnen lenen. De maximumhypotheek moet daarom na 2018 verder stapsgewijs omlaag. Dat staat in een adviesrapport van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC).

Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103 procent van de koopsom lenen. Dat percentage gaat nu ieder jaar omlaag tot 100 procent in 2018. Het FSC pleit er nu voor met de afbouw verder te gaan. De hypotheeklimiet moet dan ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd worden tot het maximum op 90 procent ligt. Dat advies sluit aan bij de recente aanbevelingen van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de commissie-Wijffels.

Het Centraal Planbureau (CPB) is kritisch over het voorstel. Volgens het bureau zal een verlaging van de limiet de vraag naar koopwoningen verminderen en de vraag naar huurwoningen verhogen. Ook heeft kan de maatregel leiden tot dalende huizenprijzen. De baten van de maatregel zijn volgens het CPB lastig te kwantificeren beperken de financiële stabiliteit slechts in beperkte mate, terwijl de kosten aanzienlijk kunnen zijn.

Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn tegen de plannen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd