Aflossingsvrije hypotheek is vaak knelpunt bij einde looptijd

Aflossingsvrije hypotheek is vaak knelpunt bij einde looptijd

Aflossingsvrije hypotheek is vaak knelpunt bij einde looptijd

Veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek zullen aan het eind van de looptijd van de hypotheek te weinig vermogen of inkomen hebben om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van een hypotheekadviesbureau.

Deze huishoudens lopen dus het risico dat ze – ook als ze dat niet willen – hun huis moeten verkopen. Gemiddeld is het gat tussen wat deze huishoudens kunnen lenen en de hoogte van hun schuld 83.000 euro. Voor veel huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek geldt dat ze meer dan 15 jaar de tijd hebben voor hun looptijd erop zit. Nu hebben zij nog de mogelijkheid om er iets aan te doen door extra af te lossen of het aflossingsvrije deel over te sluiten naar een hypotheek waarop wordt afgelost. Banken zeggen per situatie te bekijken wat een goede oplossing is aan het einde van een aflossingsvrije hypotheek.
Tussen 2035-2037 komen er 700.000 aflossingsvrije hypotheken aan het einde van de looptijd. Als men zijn huis niet wil verkopen dan moet er opnieuw een hypotheek worden afgesloten. Dit terwijl het inkomen vaak lager is geworden door pensioen en het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek is weggevallen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd