AFM neemt vergelijkingssites onder de loep

AFM neemt vergelijkingssites onder de loep

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de dienstverlening van verzekeringsvergelijkingssites vergeleken en constateert dat de vijf grootste het redelijk goed doen. Bij de kleinere vergelijkingssites gaat het meestal om advertentiesites die alleen maar uit zijn op gegevens van bezoekers om die door te verkopen aan verzekeraars.

De vijf grootste vergelijkingswebsites voor financiële producten handelen over het algemeen in het belang van de klant, ook al is er volgens de AFM nog ruimte voor verbetering. Een vergelijking op deze sites biedt een vorm van toegevoegde waarde voor de consument en kan helpen in de zoektocht naar een passend financieel product. De AFM heeft de kwaliteit van de sites onderzocht, omdat consumenten steeds vaker gebruik maken van online vergelijkers in hun zoektocht naar een financieel product.

Vergelijkingssites krijgen vergoedingen van de meeste banken en verzekeraars als consumenten via de vergelijkingssite bijvoorbeeld een inboedel-, auto- of andere schadeverzekering afsluiten. Banken en verzekeraars mogen alleen zon vergoeding betalen voor producten die niet onder het provisieverbod vallen. Bij geen van de vijf onderzochte partijen heeft de AFM vastgesteld dat er een direct verband is tussen de hoogte van de vergoeding die vergelijkingssites ontvangen en de plaats in de vergelijking.
De meeste vergelijkingssites tonen na het maken van een vergelijking eerst een top-3. Vaak kan een aanbieder alleen in de top-3 komen als ze bereid is om een vergoeding te betalen aan de vergelijker als een consument een product afsluit. De AFM zou het toejuichen als vergelijkingssites helemaal geen betaalde top-3 laten zien. Verder verrekenen sommige sites tijdelijke of eenmalige kortingen in de weergegeven premie, waardoor de premie lager lijkt te zijn dan hij daadwerkelijk is. De AFM vindt dit onwenselijk, omdat consumenten na het verlopen van de korting onverwachts worden geconfronteerd met een hogere premie.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd