AFM wijst op veranderende hypotheeknormen in 2018

AFM wijst op veranderende hypotheeknormen in 2018

Per 1 januari 2018 wijzigen de leennormen voor de hypotheek. De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning daalt met een half procentpunt naar 100 procent.

Ook veranderen de inkomensnormen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt mensen die een woning willen kopen voor de strengere normen in 2018.

Deze leennormen gelden voor iedereen die vanaf volgend jaar een bindend hypotheekaanbod krijgt. Dus ook voor diegenen die in 2017 al een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen, aldus de AFM.
De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis bedraagt volgend jaar 100 procent. Dit betekent dat kosten voor overdracht en andere bijkomende kosten niet geleend kunnen worden. Het maximale hypotheekbedrag wordt verder begrensd door het inkomen. Deze normen zijn er om ervoor te zorgen dat de maandelijkse hypotheeklast betaalbaar blijft en huizenbezitters niet teveel lenen.
Banken en andere hypotheekverstekkers zijn verplicht zich aan de leennormen te houden en moeten huizenkopers een bindend aanbod doen. Als een bindend aanbod nog in 2017 wordt uitgebracht, kan worden getoetst aan de huidige leennormen. Hypotheekadviseurs en- verstrekkers hebben goed zicht op de doorlooptijden van een hypotheekaanvraag en kunnen dus inschatten of het bindend aanbod nog in 2017 wordt uitgebracht. Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk dat huizenkopers tijdig worden geïnformeerd over de wijzigingen in de leennormen zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd