AFM wil dat kredietaanbieders problematische last beter voorkomen

AFM wil dat kredietaanbieders problematische last beter voorkomen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft bij kredietaanbieders onderzocht hoe zij omgaan met hun klanten. Hoewel er stappen in de goede richting zijn gezet, kan de dienstverlening beter aldus de toezichthouder.
De AFM vindt het belangrijk dat klanten een lening afsluiten die past bij hun financiële situatie en het doel waarvoor zij lenen, zodat niet meer en langer wordt geleend dan nodig is. De AFM heeft onvoldoende verbetering gezien in het tegengaan van overkreditering. Vorig jaar constateerde de AFM al dat in een aantal gevallen te veel krediet is verstrekt. Overkreditering is verboden, maar ook dit jaar ziet de AFM kredietaanbieders leningen verstrekken die klanten niet kunnen dragen. De AFM heeft onvoldoende verbetering gezien in het tegengaan van overkreditering. Daarom sluit de AFM formele en informele maatregelen niet uit.
Ook tijdens de looptijd van het krediet kunnen aanbieders meer doen om ervoor te waken dat klanten in de knel komen door gewijzigde omstandigheden. Door de financiële situatie van klanten actief te blijven volgen, kan tijdig een oplossing worden aangeboden. Bijvoorbeeld als een klant door een verslechterde positie vastzit aan de kredietaanbieder (locked up) en niet kan overstappen naar een beter alternatief.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd