Andere hypotheekregels voor senioren

Andere hypotheekregels voor senioren

Andere hypotheekregels voor senioren

Bent u 50-plusser en wilt u graag verhuizen naar een andere koopwoning? Dan zult u merken dat de hypotheekregels een stuk strenger zijn dan voorheen. En dat u als doorstromer andere mogelijkheden en beperkingen heeft dan een starter. Wat kunt u verwachten?

Uw hypotheek is gekoppeld aan uw woning. Als u gaat verhuizen, krijgt u een andere woning en moet er dus een nieuwe hypotheek komen. De bank kijkt dan naar uw inkomen en uw vermogen om te beoordelen voor welke hypotheekbedrag u in aanmerking komt. Er wordt bij de berekening uitgegaan van de nieuwe hypotheekregels die sinds 2013 van kracht zijn.

Spaar- en aflossingsvrije hypotheek

Starters moeten tegenwoordig een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten. Daarmee wordt de hypotheek stapsgewijs in 30 jaar volledig afgelost. Bent u doorstromer met een spaarhypotheek? Dan mag uw nieuwe hypotheek ook een spaarhypotheek zijn. U mag uw hypotheekvoorwaarden meeverhuizen, wat gunstig is als uw huidige rente lager is dan de nieuwe. Heeft u (ook) een aflossingsvrije hypotheek? Uw nieuwe hypotheek mag voor hoogstens 50% aflossingvrij zijn.

Overwaarde gebruiken

Als uw woning bij verkoop meer oplevert dan het bedrag dat u nog aan hypotheek heeft uitstaan, heeft u overwaarde. Die moet u gebruiken voor de financiering van uw nieuwe woning, anders komt u niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Het voordeel is dat u dan toe kunt met een kleinere hypotheek, wat weer leidt tot lagere maandlasten.

Eigen geld inbrengen

U moet hoe dan ook voor de financiering van de nieuwe woning eigen geld inbrengen. Uw hypotheek mag namelijk niet meer zijn dan 101% van de koopsom (volgend jaar 100%). De bijkomende kosten betaalt u dus grotendeels zelf.

Voldoende pensioeninkomsten?

Bent u ouder dan 57 jaar? Dan kijkt de geldverstrekker anders naar uw inkomen. Banken houden vanaf 10 jaar voor de pensioendatum namelijk ook rekening met uw pensioeninkomsten.  Geen probleem als u een goed pensioen opbouwt of heeft opgebouwd. Maar als u straks alleen AOW heeft of hoogstens een klein pensioen, zult u alleen een heel bescheiden hypotheek kunnen krijgen. Het kan zijn dat een verhuizing niet mogelijk is en dat u als het ware gegijzeld bent in uw huidige (grote) woning en uw huidige (hoge) hypotheek.

Heb jij ook plannen om te verhuizen?

Ben je 50-plusser en wil je verhuizen? Jouw raadgever laat je graag zien wat jouw kansen zijn op de woningmarkt. In welke prijsklasse kun je gaan zoeken. Wat zijn de gevolgen voor je maandlasten en je vermogen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd