Bank moet proactief meedenken over hypotheek

Bank moet proactief meedenken over hypotheek

Minister Dijsselbloem wil banken niet dwingen om mee te werken van oversluiten van hypotheken wegens lagere rente. Dat schrijft hij in zijn antwoord op Kamervragen van Henk Nijboer (PvdA) en Aukje de Vries (VVD).

De minister schrijft te verwachten van hypotheekverstrekkers dat zij “proactief meedenken met een klant die aangeeft de hypotheek te willen oversluiten om zo te kunnen profiteren van de lage rente. Of oversluiten in individuele gevallen voordelig is, is echter afhankelijk van verschillende factoren zoals de resterende looptijd van de rentevastperiode, de hypotheekvorm, de specifieke hypotheekvoorwaarden, eventuele bijkomende advies- en administratiekosten, etc.

Het staat dan ook niet bij voorbaat vast dat oversluiten in alle gevallen voordeliger is voor de klant. Zo kan bij een spaarhypotheek het oversluiten tegen een lagere rente resulteren in een hogere maandlast omdat de lagere rente ook tot gevolg heeft dat extra premiestortingen moeten worden gedaan om het gewenste eindkapitaal bij elkaar te sparen. Dijsselbloem juicht het opnieuw toe dat steeds meer banken rentemiddeling aanbieden, om de boeterente te kunnen uitsmeren over een langere periode.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd