Belasting op zuinige auto in 2016 omhoog

Belasting op zuinige auto in 2016 omhoog

Eigenaren van zeer zuinige elektrische of hybride autos gaan per 2016 meer belasting betalen. Dit heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes de Tweede Kamer laten weten.

Eigenaren van elektrische of hybride autos met een CO2-uitstoot van maximaal vijftig gram worden bijvoorbeeld niet langer vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting: vanaf 2016 moeten zij de helft gaan betalen. Ook het systeem van bijtellingen gaat op de schop. De laagste categorie van vier procent verdwijnt. De categorie van zeven procent blijft wel bestaan, maar gaat vanaf 2016 alleen gelden voor volledig elektrische autos. Voor hybride autos met een uitstoot tot en met vijftig gram geldt vanaf dat jaar een bijtelling van veertien procent.

Autos met een uitstoot van 51 tot 79 gram vallen onder de categorie van twintig procent bijtelling en voor alle overige autos geldt een bijtelling van 25 procent. Leasecontracten die voor 1 januari 2016 zijn aangegaan blijven onder het huidige bijtellingsregime vallen.

Volgens Wiebes zijn de aanpassingen nodig om de belastinginkomsten op niveau te houden en verdere marktverstoring te voorkomen. Volgens de Algemene Rekenkamer heeft het stimuleren van de aanschaf van zuinige autos met fiscale voordelen de overheid miljarden gekost. In de periode tussen 2007 en 2013 ging het om mogelijk vijf miljard euro. Tegelijkertijd is de CO2-reductie lager dan verwacht.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd