Belegger niet beter uit door doe-het-zelf

Belegger niet beter uit door doe-het-zelf

Nederlandse beleggers kiezen er door het provisieverbod vaker voor om hun vermogen zelf te beleggen in plaats van dit door een professional te laten doen. Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Schroders, uitgevoerd door TNS Nipo.

Klanten moeten sinds januari van dit jaar beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders rechtstreeks betalen voor advies en het afsluiten van producten. Bijna 20 procent van de Nederlandse particuliere beleggers met een vermogen van meer dan 50.000 euro, is daarom zijn portefeuille deels of geheel zelf gaan beheren. Een even grote groep overweegt hetzelfde te gaan doen. Ongeveer de helft maakt momenteel gebruik van een adviseur.

De nieuwe regelgeving moet volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de consument transparantere informatie bieden, om goedkopere en objectievere keuzes te kunnen maken.
Schroders vindt dat juist het tegengestelde effect bereikt wordt en dat het zelf beleggen voor meer risico zorgt. Degenen die uit kostenoverwegingen zelf zijn gaan beleggen, missen het professionele advies en distantie, waardoor er minder goed belegd wordt, minder gespreid en zonder deskundige input.

Iets meer dan een derde van de beleggers die geen adviseur in de arm nemen, geeft als reden dat advies te veel geld kost. Drie kwart acht zichzelf goed in staat zijn portefeuille te beheren. Particuliere beleggers hebben echter moeite om consequent te beleggen en switchen vaker binnen hun portefeuille. Zij zijn daarom per saldo niet voordeliger uit.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd