Beleggers vaker geconfronteerd met oplichters

Beleggers vaker geconfronteerd met oplichters

In 2016 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aanzienlijk veel frauduleuze partijen gesignaleerd die beleggers willen misleiden. De toezichthouder heeft voor 22 boiler rooms gewaarschuwd, een verdubbeling ten opzichte van 2015.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar mogelijke beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie. De AFM ziet dat boiler rooms steeds geraffineerder en ook agressiever worden in hun pogingen om beleggers te overtuigen met hen in zee te gaan.

Ook ontvangt de AFM steeds meer signalen dat gedupeerden van een boiler room worden gebeld door andere fraudeurs die hen willen helpen om het verloren geld terug te krijgen en de boiler room te ontmaskeren. Aan de beleggers wordt gevraagd om, voorafgaand aan de geboden hulp, een fors bedrag over te maken voor de kosten. Beleggers krijgen echter geen hulp en kunnen fluiten naar hun geld.

Op de staat meer informatie over boiler rooms.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd