Besparingen mogelijk bij verlengen hypotheek

Besparingen mogelijk bij verlengen hypotheek

Huizenbezitters laten duizenden euro’s aan besparingen schieten als zij hun hypotheek verlengen. Ze betalen op lange termijn 10.000 tot 20.000 euro te veel.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond die eigen data combineerde met cijfers van het CBS. Ieder jaar moet 14% van de huiseigenaren zijn hypotheek verlengen. Een meerderheid van 60% tekent daarbij klakkeloos voor het verlengingsaanbod van de huidige geldverstrekker. Daarmee gaan deze huizenbezitters volgens de bond voorbij aan drie besparingsmogelijkheden die bij elkaar tot 0,5% minder rente kunnen leiden.

Zo loont het om te shoppen bij andere geldverstrekkers. Ook zijn er inmiddels verschillende aanbieders die zoiets als looptijdrente aanbieden. Dit betekent dat de geldverstrekker automatisch de risicoklasse aanpast als de verhouding hypotheek/woningwaarde verandert. Dit kan bij een nieuwe rentevaste periode van 10 of 20 jaar ongeveer 0,2% schelen.

De derde besparing zit ook in de risicoklasse. De risicoklasse wordt bepaald aan de hand van de actuele restschuld ten opzichte van de woningwaarde zoals die was toen je de hypotheek afsloot. Wie zijn woning opnieuw laat taxeren kan in een andere risicoklasse terechtkomen zo een besparing realiseren.


Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd