Blokhypotheek geen succes

Blokhypotheek geen succes

Er is bijna geen hypotheekverstrekker die de Blokhypotheek (zie ook hieronder) wil aanbieden. Dat heeft RTL Nieuws onderzocht.
Minister Stef Blok van Wonen kwam in februari met een plan, dat het met name voor starters makkelijker moet maken een huis te kopen. Door een extra lening af te sluiten zijn de maandlasten voor huizenkopers een stuk lager. Maar vrijwel niemand is geïnteresseerd in de constructie.
Blok verwachtte dat starters met zijn hypotheek gemakkelijker een huis kunnen kopen, waardoor de woningmarkt een steuntje in de rug zou krijgen. Maar banken en hypotheekadviseurs lijken er geen zin in te hebben om het product te ontwikkelen. De twee grootste hypotheekverstrekkers, Rabobank en ING, hebben nog geen concrete plannen om de Blokhypotheek aan te bieden. SNS twijfelt nog en Delta Lloyd en de Bank of Scotland staan ook niet te trappelen. Alleen ABN Amro zegt de Blokhypotheek op termijn wel aan te bieden. Ook veel hypotheekadviseurs zien de Blokhypotheek niet zitten. Het grootste bezwaar is dat op korte termijn de Blokhypotheek wel een stuk goedkoper is, maar op de lange termijn kan hij tienduizenden euros duurder uitvallen.

Wat is de Blokhypotheek?
RTL Nieuws heeft de bijzonderheden van de Blokhypotheek op een rijtje gezet.
– De Blokhypotheek is een hypotheekvorm waarbij huizenkopers via een extra lening hun maandlasten omlaag kunnen brengen, maar wel meer schuld overhouden. De lening mag maximaal 50 procent van de actuele marktwaarde van de woning bedragen. Dat betekent dat huizenkopers meer kunnen bijlenen, als hun huis meer waard wordt.
– De Blokhypotheek biedt huizenkopers flexibiliteit. Ze kunnen op elk gewenst moment extra bijlenen om hun maandlasten naar beneden te brengen. Bovendien kunnen ze de lening tussentijds stopzetten. Daardoor kunnen ze, bijvoorbeeld als ze een periode zonder werk zitten, hun maandlasten een tijdlang omlaag brengen.
– Het tweede leningdeel valt niet onder de Nationale Hypotheek Garantie. Dat betekent waarschijnlijk dat de rente daarop hoger zal zijn dan de rente op het eerste deel, als dat wel onder NHG valt. Dat komt doordat de bank een groter risico loopt over het tweede deel.
– De rente op het tweede leningdeel mag sowieso niet lager liggen dan de rente op het eerste leningdeel. Maar ze mag wel hoger ligger. Het is aan de banken om te bepalen of ze de rente voor beide leningdelen gelijk houden of niet.
– Wanneer de rente op het tweede leningdeel hoger ligt, profiteren huizenkopers minder lang van lagere maandlasten. Na een aantal jaar, afhankelijk van het renteverschil, zijn de maandlasten van de Blokhypotheek hoger dan die van een annuitaire hypotheek.
– De Blokhypotheek kan nog niet afgesloten worden. De banken hebben geen vooraf geen inzage gehad in de plannen van de minister. Zij zeggen zich op korte termijn te gaan beraden of ze de Blokhypotheek willen en kunnen aanbieden. Daarna moet het nieuwe product nog ontwikkeld worden.
– Huizenkopers kunnen geen duurder huis kopen met de Blokhypotheek. De zogeheten leenquote gaat door de Blokhypotheek niet omhoog.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd