Bouw groeit harder dan verwacht

Bouw groeit harder dan verwacht

De bouwsector heeft de groeiverwachtingen voor het afgelopen jaar ruimschoots overtroffen. Vooral de productie van nieuwbouwwoningen liet in 2015 een spectaculaire stijging zien.

Dat blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De productie van nieuwbouwwoningen steeg op basis van voorlopige cijfers met 24% tot 9,3 miljard euro. Dit jaar verwacht het EIB nog eens een stijging van de productie met 14%. De groei is waarschijnlijk veel hoger uitgekomen dan gedacht door de spectaculaire daling van de hypotheekrente en een snellere uitvoering van projecten. De EIB voorspelde begin 2014 dat de productie in 2015 met 17% zou stijgen en kreeg toen veel kritiek omdat de verwachtingen te optimistisch zouden zijn.

Het aantal opgeleverde nieuwe woningen kwam in 2015 op zo´n 50.000. Volgens de EIB stijgt de productie dit jaar tot zo´n 60.000 woningen, waarna de aantallen in de jaren erna weer naar het niveau van voor de crisis gaan. Tot 2008 werden er ongeveer 80.000 woningen per jaar gebouwd.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd