Buiten de randstad herstelt woningmarkt langzaam

Buiten de randstad herstelt woningmarkt langzaam

De woningmarkt in Nederland lijkt zich in snel tempo te herstellen. Als je de landelijke gemiddelden bekijkt, dan is dat ook zo. Maar de verschillen in de mate van herstel zijn groot.

De snelle groei in de randstad vertekent het beeld voor de rest van het land waar het herstel zich mondjesmaat voltrekt.

De gemiddelde woningwaarde bereikte in Nederland het dieptepunt in het tweede kwartaal van 2013. De waarde lag toen 15 procent onder het niveau van de piek in 2008. Sinds 2013 zijn woningen in Nederland weer 12 procent in waarde gestegen. Woningmarktbureau Calcasa berekende dat er een scherp contrast is tussen enerzijds het westen en deels het zuiden waar het herstel versneld op gang is gekomen, en anderzijds het noordoosten waar het tempo van herstel sterk achterblijft.
In het noorden en oosten van het land stegen de woningprijzen maar beperkt. In Zuidwest-Friesland, Noord-Overijssel en Oost-Groningen werd een gemiddelde woning nauwelijks meer waard. De gemiddelde woningwaarden liggen hier nog ver – meer dan 10 procent – onder het niveau van 2008. In de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Heemstede, Utrecht en Bloemendaal stegen de woningprijzen gemiddeld 21 procent ten opzichte van drie jaar geleden. Met name Amsterdam springt er uit met een waardestijging van 29 procent.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd