Consument profiteert bij roodstand niet van lage rente

Consument profiteert bij roodstand niet van lage rente

Banken berekenen de extreem lage rentestanden niet door aan hun klanten bij het rood staan.  Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad (FD) onder de grootste banken.

Onlangs verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw de rentestanden. Het belangrijkste percentage staat nu zelfs op 0. Het is daardoor voor banken in de eurozone heel goedkoop geworden om geld te lenen. In sommige gevallen krijgen banken er zelfs geld bij. Toch bleven de afgelopen drie jaar de kosten voor rood staan min of meer gelijk. Consumenten betalen tussen de 9 en 14 procent.

Sommige banken hebben het tarief zelfs verhoogd. De Rabobank deed dat volgens het FD om structureel en onnodig rood staan terug te dringen. ING stelt dat de kosten voor rood staan door meer factoren wordt bepaald dan enkel de huidige lage rente op de geldmarkt. De Consumentenbond laat in een reactie weten dat het de banken zou sieren als ze de hand in eigen boezem steken en vriendelijker zouden zijn in hun debetrentebeleid. “Niet alleen de rente niet verhogen, maar verlagen zou zelfs een optie zijn”, aldus de organisatie.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd