Consument snapt boete bij aflossen hypotheek niet

Consument snapt boete bij aflossen hypotheek niet

Consumenten snappen niet altijd waarom ze een boete moeten betalen als ze hun hypotheek vervroegd aflossen. Enkele Tweede Kamer-leden hebben de minister gevraagd om te onderzoeken hoe boeterentes in andere landen worden bepaald.

In Nederland kan in een aantal situaties een hypotheek zonder boeterente worden afgelost: bij overlijden van een van de geldleners, bij het einde van de rentevaste periode en bij verkoop van de woning. In andere gevallen kan er jaarlijks een percentage van de hoofdsom (meestal 10 of 15 procent) boetevrij worden afgelost. Geldverstrekkers rekenen een rentevergoeding als de lopende hypotheekrente hoger is dan huidige marktrente en zij rente-inkomsten mislopen. Door de lage hypotheekrente van de laatste jaren en het grote renteverschil met 5 of 10 jaar geleden, vallen boetes om de hypotheek over te sluiten op dit ogenblik vaak hoog uit. Soms bedragen deze boetes zelfs tienduizenden euro’s.
Consumenten begrijpen vaak niet waarom geldverstrekkers boete rekenen en snappen dat in specifieke gevallen niet. Bijvoorbeeld als er uit de overwaarde die vrijkomt na verkoop van de huidige woning, wordt afgelost op de nieuwe hypotheek. Wat vaak tot onbegrip leidt, is het uitkopen van de ex-partner in geval van einde relatie. De consument ziet het overnemen van de hypotheek van de ex-partner als aan- en verkoop, terwijl geldverstrekkers dat zien als een oversluiting als de klant de oude rentevaste periode niet voortzet. Tweede Kamer-leden hebben de minister gevraagd om meer duidelijkheid voor consumenten en vragen de minister daarbij om te kijken welke systemen in het buitenland gelden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd