Consument wisselt voor sparen wel van bank

Consument wisselt voor sparen wel van bank

Voor een betaalrekening, hypotheek of andere lening wisselt een Nederlandse consument niet zo snel van bank. Alleen voor een spaarrekening stapt men makkelijker over. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Ruim een op de tien van de ruim 2.200 ondervraagden denkt dat de kans 50 procent of meer is dat hij of zij een spaarrekening bij een andere bank zal openen. DNB berekende dat de gemiddelde overstapkans voor spaargeld 10,2 procent is. Als het gaat om een betaalrekening is de overstapkans een stuk kleiner: 6,8 procent. De gemiddelde overstapkans voor hypotheken is 6,4 procent en voor doorlopende kredieten 5,7 procent.
In de afgelopen twaalf maanden is van de ondervraagden slechts 2 procent met de hypotheek of betaalrekening daadwerkelijk overgestapt. Ongeveer 4 procent heeft bij een andere bank een nieuwe spaarrekening geopend. De verschillen in overstapgedrag hangen volgens DNB mogelijk samen met de kosten voor overstappen. Een nieuwe spaarrekening openen is vaak gratis en makkelijk te regelen. Maar het openen van een nieuwe betaalrekening kost meer tijd en moeite.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd