Consumenten besteden opnieuw meer

Consumenten besteden opnieuw meer

Consumenten hebben in augustus 1,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in augustus 2013. Dit is de grootste consumptiegroei in bijna vier jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de mei, juni en juli lagen de bestedingen van consumenten ook op of net iets boven het niveau van een jaar eerder. De stabilisatie en de groei van de consumptie volgen op bijna drie jaar van vrijwel onafgebroken krimp. Consumenten gaven in augustus 6,6 procent meer uit aan duurzame goederen, zoals kleding, woninginrichting en huishoudelijke apparaten, dan een jaar eerder. Vorige week meldde het CBS dat de omzet van non-foodwinkels in augustus is gegroeid. Vooral kledingwinkels deden goede zaken.

Aan voedings- en genotmiddelen besteedden de consumenten 0,9 procent meer. De bestedingen aan overige goederen, waaronder gas, waren 1,9 procent lager dan in augustus 2013. Ten slotte gaven consumenten 0,9 procent meer uit aan diensten. Ruim de helft van de binnenlandse consumptieve bestedingen heeft betrekking op uitgaven aan diensten. Het gaat onder meer om het betalen van de huur, reizen met het openbaar vervoer, bezoek aan restaurant of kapper, en kosten voor telefoon en verzekeringen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd