Consumptie gezinnen groeit 2,7 procent in januari

Consumptie gezinnen groeit 2,7 procent in januari

Consumenten hebben in januari 2,7 procent meer besteed dan in januari 2016, meldt het CBS. Consumenten gaven vooral meer uit aan artikelen voor woninginrichting. Ook werd er, net als in december, aanzienlijk meer gas verbruikt.

Consumenten hebben in januari aan overige goederen, voornamelijk gas, 6,7 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder. Dit hing vooral samen met het relatief koude weer in januari. Verder gaven consumenten 5 procent meer uit aan duurzame goederen, zoals artikelen voor woninginrichting en voertuigen. Aan voedings- en genotmiddelen gaven zij 2,1 procent meer uit dan een jaar eerder. Ook aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen werd 1,2 procent meer uitgegeven dan in januari 2016.

Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in maart gunstiger dan in januari.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd