Consumptie huishoudens ruim 3 procent hoger

Consumptie huishoudens ruim 3 procent hoger

Consumenten hebben in september 3,1 procent meer besteed dan in september 2016, meldt het CBS. Dat is de hoogste groei na januari dit jaar. Consumenten gaven in september vooral meer uit aan kleding, schoenen en woninginrichting.

Consumenten hebben in september ruim 9 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen zoals spullen voor hun huis en kleding. Aan voedings- en genotmiddelen besteedden ze daarentegen wat minder dan een jaar eerder. Verder is aan overige goederen ruim 5 procent meer besteed. Consumenten hebben meer gas verbruikt dan vorig jaar september. Dat hangt samen met het weer.

De stemming onder consumenten is in november 2017 gelijk gebleven, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt net als in oktober en september uit op 23. Het oordeel over het economisch klimaat is iets minder positief. De koopbereidheid blijft gelijk. Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in november ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd