Consumptie stijgt, vertrouwen daalt

Consumptie stijgt, vertrouwen daalt

Consumenten hebben in november 2,0 procent meer besteed dan in november 2017. Die groei is wat hoger dan in de voorafgaande maand, aldus het CBS. Tegelijk meldt het CBS dat het consumentenvertrouwen de grootste daling in 7 jaar doormaakt.
Consumenten hebben in november bijna 3 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen. Daarbij hebben ze vooral meer besteed aan huishoudelijke apparaten en kleding. Aan auto’s hebben ze echter een stuk minder uitgegeven dan een jaar eerder. Ook aan overige goederen zoals benzine en aardgas hebben consumenten bijna 3 procent meer besteed. Aan voedingsmiddelen gaven ze 1 procent meer uit.
Het consumentenvertrouwen is in januari 2019 voor de zesde maand op rij minder positief dan een maand eerder. Het indexcijfer daalde 8 punten en komt uit op 1. Het oordeel over het economisch klimaat is een stuk minder positief. Ook de koopbereidheid is lager. Met 1 ligt het consumentenvertrouwen in januari nog wel boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd