CPB: flexbanen nemen toe door overheidsbeleid

CPB: flexbanen nemen toe door overheidsbeleid

Dat in Nederland steeds minder vaste contracten worden uitgedeeld en het aantal flexwerkers groeit, komt door het beleid van de afgelopen kabinetten. Tot die conclusie komt het Centraal Planbureau (CPB).

Het aantal flexwerkers en het aantal zzp´ers in Nederland stijgt. “In het buitenland zien we deze trend niet en het is ook niet tijdelijk. Het lijkt dus echt beleid te zijn en niet doordat mensen dat graag willen of omdat het onvermijdelijk is,” aldus directeur Laura van Geest. Tachtig procent van de mensen die op een flexcontract werken wil volgens het CPB liever een vast contract

Voor werkgevers is het vaak goedkoper om werknemers een tijdelijk contract te geven of om een zzp´er in te huren, dan om een vast contract aan te bieden. Van der Geest: “Het heeft een prijs: flexwerkers zijn soms minder goed beschermd qua sociale zekerheid, hun pensioenen zijn vaak minder goed geregeld, een hypotheek krijgen is lastiger. Als we dat met z´n allen willen, prima, maar laten we dan wel bewust die keuze maken.”

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd