CPB: verklein subsidieverschillen op de woningmarkt

CPB: verklein subsidieverschillen op de woningmarkt

De vrije huursector is het enige deel van woningmarkt waar de overheid geen financiële ondersteuning biedt. Mede hierdoor woont slechts vijf procent van de Nederlandse huishoudens in het vrije huursegment.

Dat stellen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) in een onderzoek. Huishoudens met een middeninkomen (tussen de 35.000 en 50.000 euro op jaarbasis) zijn vaker dan andere groepen aangewezen op het vrije huursegment, stelt het CPB. Ze komen niet in aanmerking voor sociale huur en ook koopwoningen zijn lastig te verkrijgen. Deze groep heeft aanzienlijk hogere woonlasten. Dat terwijl er “geen goede reden lijkt te zijn om deze groep anders te behandelen”.

CPB pleit ervoor om de subsidieverschillen voor koopwoningen, sociale huurwoningen en vrije huurwoningen te verkleinen. Zo zouden commerciële verhuurders uitgesloten kunnen worden van de verhuurderheffing. Andere oplossingen zijn een verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek, het meer marktconform maken van de sociale huurprijzen en een subsidie voor het vrije huursegment

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd