CPB ziet economie minder hard groeien

CPB ziet economie minder hard groeien

De economie blijft nog wel doorgroeien, maar dat gaat minder hard dan de afgelopen jaren. Dat voorziet het Centraal Planbureau (CPB). Wel blijft de Nederlandse economie harder groeien dan het gemiddelde in de eurozone.
De rem op de groei wordt onder meer veroorzaakt door allerlei ontwikkelingen in de wereld die de economie kunnen beïnvloeden: de brexit, de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de onrust in Frankrijk en de financiele instabiliteit in Italië. Het CPB verwacht dat de economische groei dit jaar uitkomt op 2,6 procent van bruto binnenlands product (bbp). Voor komend jaar wordt gerekend op een groei van 2,2 procent.
Het CPB voorziet verder dat de werkloosheid volgend jaar daalt naar 3,6 procent, van 3,9 procent dit jaar. De groei van de werkgelegenheid is daarmee flink lager dan die van dit jaar. De inflatie wordt wel flink hoger met 2,4 procent volgend jaar tegen 1,6 procent dit jaar. Dat komt onder meer door de stijging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. De lonen gaan echter ook omhoog en de koopkracht verbetert volgend jaar met 1,6 procent.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd