Daling hypotheekaanvragen door tegenvallende loonstijging

Daling hypotheekaanvragen door tegenvallende loonstijging

Daling hypotheekaanvragen door tegenvallende loonstijging

De Nibud-normen voor 2018 voor de verstrekking van hypotheken lijken het aantal hypotheekaanvragen te verkleinen. Dit komt vooral doordat de loonstijging van 2,2% voor veel Nederlanders waarschijnlijk niet is gerealiseerd.

Dit blijkt uit de hypotheekmonitor voor de maand januari van de Hypotheekshop. De dalende trend van het aandeel hypotheekaanvragen in de leeftijdsgroep tot 40 jaar, zette in januari door, naar ongeveer 47% van alle aanvragen in Nederland. Deze cijfers laten weer eens zien hoe moeilijk starters het hebben op de woningmarkt.

Voor inkomenscategorieën boven 50.000 euro is er nog wel een kleine plus in het aandeel hypotheekaanvragen. Voor de inkomens daaronder is er sprake van een daling. Een deel van deze teruggang moet overigens worden toegeschreven aan het afnemende woningaanbod in de categorie tot 250.000 euro. Daarnaast is volgens De Hypotheekshop het effect van de nieuwe Nibud-normen zichtbaar, waarmee de leencapaciteit op inkomen wordt bepaald. Het Nibud ging daarbij uit van een loonstijging van 2,2%, maar veel consumenten zijn daarvoor niet in aanmerking gekomen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd