Dekkingsgraad pensioen in 2014 gedaald

Dekkingsgraad pensioen in 2014 gedaald

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is het afgelopen jaar per saldo gedaald. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt.

Eind december 2014 stond de dekkingsgraad op 108 procent, een daling van een procentpunt ten opzichte van de maand ervoor. Vergeleken met eind december 2013 is de daling ook een procentpunt. Sinds 1 januari mogen de pensioenfondsen niet meer rekenen met de zogenoemde driemaands middeling, daardoor daalt de gemiddelde dekkingsgraad tot 103 procent.

Pensioenfondsen moeten volgens de wet minimaal een dekkingsgraad van 104,3 procent hebben, omdat anders het risico bestaat dat in de toekomst niet meer alle pensioenen kunnen worden uitgekeerd. Toch betekent dit niet automatisch dat pensioenfondsen moeten korten. In het nieuwe Financiële Toetsingskader (nFTK), dat per 1 januari is ingegaan, is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden namelijk leidend (beleidsdekkingsgraad). Per eind december 2014 is dat 110 procent.

Door de nieuwe rekenregels mogen fondsen minder snel indexeren, maar ze mogen kortingsmaatregelen wel uitsmeren over een langere periode. Door deze manier van werken wordt de dekkingsgraad naar verwachting stabieler. Als de huidige marktomstandigheden gelijk blijven, moeten de pensioenfondsen er volgens het bureau rekening mee houden dat de beleidsdekkingsgraad in de loop van 2015 daalt naar de dekkingsgraad per 1 januari 2015 van 103 procent.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd