Dexia gaat niet automatisch over tot compensatie

Dexia gaat niet automatisch over tot compensatie

De Belgische bank Dexia is door de Hoge Raad veroordeeld tot het volledig compenseren van mensen die het schip in zijn gegaan met een aandelenleaseproduct. Dexia zegt pas te gaan betalen als de klanten kunnen bewijzen dat ze gedupeerd zijn.

De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat de ongeveer 10.000 klanten van Dexia volledig gecompenseerd moeten worden als zij hun aandelenleasecontract hebben afgesloten via een tussenpersoon die niet over de juiste papieren beschikte. De bank zegt dat dat dan per individueel geval in de rechtszaal moet worden vastgesteld. Daarbij zullen klanten zelf met bewijzen moeten komen, aldus Dexia. Bovendien vermoedt de bank dat sommige zaken niet tot extra compensatie zullen leiden, omdat ze inmiddels verjaard zijn. De bank laat weten de precieze gevolgen van het vonnis nog te bestuderen.
Aandelenlease, een constructie waarbij met geleend geld wordt belegd in aandelen, was in de jaren negentig erg populair. Maar toen de beleggingsresultaten terugliepen, vlak na de eeuwwisseling, bleven veel mensen met een fikse schuld zitten. Dexia raakte mede in de affaire verstrikt door overnames. De Belgische bank heeft destijds het moederbedrijf van Legio Lease overgenomen, de grootste aanbieder van aandelenleasecontracten in Nederland.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd