DNB wil meer pensioengeld naar Nederland

DNB wil meer pensioengeld naar Nederland

De Nederlandsche Bank vraagt alle bestuurders van de pensioenfondsen meer na te denken over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Joanne Kellerman, directeur pensioenen van DNB zei: ?Kies voor een Nederlands bedrijf dat door innovatie hier banen creëert.?

Kellermann hield op het jaarlijkse DNB pensioencongres een vlammend betoog in aanwezigheid van koningin Maxima. ?Raadpleeg de deelnemers over duurzaamheid en morele keuzes. U kunt het draagvlak voor uw pensioenfonds verhogen. Helaas raadpleegt slecht een kleine minderheid van de pensioenfondsen hun deelnemers nu over duurzaamheid. Slechts 22 procent van de grote pensioenfondsen vraagt de deelnemers naar hun keus. U moet de deelnemers meer betrekken. Op die manier draagt u bij aan het vertrouwen van ons stelsel. De deelnemers zijn eigenaar van het pensioengeld. Door het geld te beleggen in aandelen, maakt u hen ten dele eigenaar van een bedrijf, dat geeft maatschappelijke en morele consequenties. Ga als eigenaar het gesprek aan met het bedrijf.”

In 2013 was maar 14 procent van het pensioengeld belegd in Nederland. Kellermann: “Kiest u voor een multinational die zoveel mogelijk banen naar lage lonen landen verplaatst? Of kiest u voor een bedrijf dat bewust in Nederland blijft en hier door innovatie werkgelegenheid creëert? Kies u voor twijfelachtige regimes, of belegt u liever in bedrijven die alternatieve energiebronnen ontwikkelen en ons minder afhankelijk maken van fossiele energieproductie?”

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd