Doorstromers verdringen starters op woningmarkt

Doorstromers verdringen starters op woningmarkt

Starters waren vorig jaar voor minder dan een kwart verantwoordelijk voor het totale bedrag aan hypotheken. Dit is het laagste aandeel ooit. Het waren vorig jaar vooral doorstromers die een nieuwe hypotheek afsloten.

Volgens adviesbureau IG&H namen doorstromers in 2017 zo’n 56 procent van de hypotheekomzet voor hun rekening en oversluiters 21 procent. In 2014 waren starters nog goed voor een hoger hypotheekbedrag dan doorstromers. Het aantal starters op de koopwoningmarkt stijgt de laatste jaren minder snel dan de rest van de hypotheekafsluiters. Ook stijgen de bedragen waarvoor mensen voor hun eerste huis een hypotheek afsluiten gemiddeld minder hard.
De totale hypotheekomzet over 2017 groeide in vergelijking met 2016 met ongeveer 25 procent, van 81 miljard naar 101 miljard euro. Daarmee staat de hypotheekomzet op het hoogste niveau sinds 2007. Met 294.000 euro lag de gemiddelde hypotheeksom op recordhoogte. In 2017 was het aantal afgesloten hypotheken wel hoger dan vorig jaar. Toen 468.000, nu 353.000 afgesloten hypotheken. Rabobank behoudt het grootste marktaandeel en ING verdrong ABN Amro van de tweede plek. Het aandeel van buitenlandse hypotheekverstrekkers en verzekeraars stijgt wel.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd