Drie miljoen Nederlanders financieel kwetsbaar

Drie miljoen Nederlanders financieel kwetsbaar

Vorig jaar waren in Nederland drie miljoen mensen niet economisch zelfstandig. Eén miljoen mannen en twee miljoen vrouwen waren aldus financieel kwetsbaar. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over werk en inkomen.

27 procent van de mannen die niet financieel zelfstandig waren had wel betaald werk, maar ze verdienden daarmee minder dan het bijstandsniveau. Van de 2 miljoen vrouwen die in 2016 financieel kwetsbaar waren, had 35 procent een baan. Bijna twee derde van de financieel kwetsbare mannen had een uitkering. Financieel kwetsbare vrouwen ontvingen die uitkeringen met respectievelijk 17 procent en 13 procent minder vaak.

Bijna een kwart van de financieel kwetsbare vrouwen had geen inkomen (23 procent). Vrijwel altijd waren dit gehuwde of samenwonende vrouwen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van hun partner. Nog eens een kwart van de financieel kwetsbare vrouwen werkte als werknemer, meestal in deeltijd. Een korte werkweek was de belangrijkste reden dat hun verdiende inkomen niet boven het bijstandsniveau uitkwam. Ook financieel kwetsbare mannelijke werknemers, hadden dikwijls een korte werkweek. Daarnaast kwam het bij mannen relatief vaak voor dat ze een deel van 2016 een uitkering, studiebeurs of helemaal geen inkomen hadden.
Ongeveer één op de tien financieel kwetsbare mannen en vrouwen werkte als zelfstandige. Een verlies of bescheiden winst was meestal de reden voor hun financiële kwetsbaarheid.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd