EC voorspelt groei Nederlandse economie

EC voorspelt groei Nederlandse economie

De economische groei in Nederland komt dit jaar uit op 1,6 procent en volgend jaar op 1,7 procent, aldus de Europese Commissie in haar jongste prognose. De groei komt vooral doordat de binnenlandse consumptie verder stijgt.

De commissie is zelfs iets optimistischer over 2015 dan in haar vorige verwachting, begin dit jaar. Toen werd nog uitgegaan van 1,4 procent. Voor volgend jaar is het cijfer hetzelfde gebleven. In 2014 groeide de Nederlandse economie met 0,9 procent. Naar verwachting neemt de binnenlandse consumptie toe en profiteert de exportsector van de lage waarde van de euro. De arbeidsmarkt verbetert verder.

De werkgelegenheid neemt toe, maar het aantal werklozen zal slechts geleidelijk verder afnemen. De werkloosheid komt daardoor uit op 7,1 procent dit jaar en 6,9 procent volgend jaar. Eerder dit jaar was nog sprake van 6,6 procent dit jaar en 6,4 procent in 2016. Brussel ziet ook een verdere daling van het begrotingstekort. De verwachting is 1,7 procent dit jaar, gevolgd door een afname tot 1,2 procent in 2016. Eerder dit jaar ging de commissie nog uit van 2,2 procent en 1,8 procent. Nederland blijft daarmee steeds verder onder de Europese norm van 3 procent.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd