Echt gaan scheiden, hoe zit dat financieel?

Echt gaan scheiden, hoe zit dat financieel?

Echt gaan scheiden, hoe zit dat financieel?

Je hebt het er samen al veel over gehad. Je hebt geprobeerd om bij elkaar te blijven, maar het is toch niet gelukt. Jullie willen nu echt gaan scheiden. Maar waar moet je dan op letten in financieel opzicht?

Hierbij zijn de volgende punten belangrijk:

  • Probeer het financieel zo te regelen dat jullie allebei je financieel kunnen redden zonder geldproblemen.
  • Verdiep je in de pensioenregelingen van allebei. Maak duidelijke afspraken over de mogelijke verdeling hiervan.
  • Zorg voor een realistische waardebepaling van de koopwoning als je hier mee te maken hebt. Zorg dat dit gedaan wordt door een onafhankelijke taxateur. Laat de waardebepaling op papier zetten.
  • Let op dat je geen open eindjes houdt in de trant van: daar hebben we het later nog wel een keer over. Het is lang niet altijd eenvoudig om op een later moment alsnog afspraken te maken.
  • Spreek duidelijke tijdlijnen met elkaar af inzake de nog af te handelen punten. Denk hierbij vooral aan het ontslag uit het hoofdelijk schuldenaarschap van degene die niet in de echtelijke woning blijft wonen.
  • Zorg ervoor dat ieder van jullie de consequenties op financieel gebied goed begrijpt, zodat er achteraf geen onderlinge conflicten over kunnen ontstaan.
  • Denk eraan dat je wellicht nog een keer gezamenlijk belastingaangifte moet doen. Bespreek dit rustig met elkaar. Dan kan dit in alle rust worden afgehandeld.

Zorg ervoor dat het maken van afspraken op financieel gebied geen gevecht wordt. Daarbij zijn er alleen maar verliezers. Wanneer je goede en vooral werkbare afspraken maakt, kan ieder daarna weer verder met zijn/haar eigen leven.

Schrijvers: Richard Touker & Ineke Jochemsen

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd