Een derde meer hypotheken aangevraagd in 2015

Een derde meer hypotheken aangevraagd in 2015

De hypotheekmarkt liet afgelopen jaar stevig herstel zien. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) telde alles bij elkaar ruim 298.000 hypotheekaanvragen. Dat is zo´n 32 procent meer dan in 2014, blijkt uit dinsdag verschenen cijfers.

Vooral in het voorjaar was er een scherpe groei van het aantal aanvragen te zien. Na deze piek liep het aantal in de zomermaanden terug, waarna de aanvragen de gebruikelijke stijgende lijn vertoonden tot aan het eind van het jaar. HDN verwacht dat het herstel van de hypotheekmarkt in 2016 doorzet, met ongeveer 10 procent groei in het aantal aanvragen. Waarschijnlijk zullen er dit jaar vooral meer oversluiters zijn. Dit komt doordat er in 2006, toen de hypotheekmarkt nog heel sterk groeide, veel hypotheken zijn afgesloten met een rentevastperiode van tien jaar die in 2016 aflopen.

De woning- en hypotheekmarkt is in 2015 minder kwetsbaar geworden dankzij positieve economische ontwikkelingen. De lage rente, woningschaarste, het vertrouwen in de koopwoningmarkt onder consumenten en de oversluitmarkt vormen belangrijke voorwaarden voor het verder aantrekken van de koopwoning- en hypotheekmarkt.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd