Een derde werkt minimaal 10 jaar bij zelfde werkgever

Een derde werkt minimaal 10 jaar bij zelfde werkgever

Een op de drie werknemers werkt tien jaar of langer bij dezelfde werkgever. De duur verschilt wel erg per bedrijfstak. Bij de overheid is de baanduur doorgaans het langst.

In 32 procent van de 7,9 miljoen werknemersbanen in 2016 is de baanduur 10 jaar of langer. In 21 procent van de banen ligt de duur tussen de 5 en 10 jaar. Daarnaast heeft 18 procent een baanduur van 2 tot 5 jaar, 14 procent een baanduur van 1 tot 2 jaar, en 15 procent een baanduur korter dan 1 jaar.
Werknemers bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten hebben de langste baanduren. In bijna 60 procent van de 499.000 banen hebben medewerkers tien jaar of langer bij een overheidsinstelling gewerkt. De overheid is de enige bedrijfstak waar meer dan de helft van de werknemers langer dan 10 jaar in een baan zit. In de horeca en de zakelijke dienstverlening zitten de minste werknemers met minimaal 10 dienstjaren; slechts 10 procent van de werknemers. Werknemers met langere baanduren zijn vaker oudere werknemers en met een contract voor onbepaalde tijd. Van de werknemers bij de overheid heeft 86 procent een baan voor onbepaalde tijd. Ook de gemiddelde leeftijd van werknemers ligt er hoger dan in andere bedrijfstakken.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd