Elektrische apparaten vaak oorzaak van brand

Elektrische apparaten vaak oorzaak van brand

In 2016 vielen 47 doden bij fatale woningbranden en huisartsen moeten jaarlijks 75.000 brandwonden behandelen. Dat blijkt uit gegevens van Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid.

De top vijf van brandoorzaken zijn koken, stoken, elektrische apparaten, elektra en roken. De helft van de fatale woningbranden begint in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer (19 procent) en keuken (16 procent). Een belangrijk advies om brand in de woning te voorkomen is om brandbare materialen uit de buurt van de kookbron te houden en passende deksels bij de hand te houden om in geval van vlam in de pan de brand snel te kunnen doven.

Ook wordt afgeraden om stekkerdozen zomaar onderling met elkaar te verbinden. Ook adviseren de brandweer en verzekeraars om geen batterijen of lithium-accu’s te gebruiken voor het opladen van smartphones en tablets als je niet thuis bent of als je ligt te slapen. Ook belangrijk: voorkom ‘overladen’. Als de telefoon, tablet of apparatuur is opgeladen, is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontact te halen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd