Europese hypotheekregels vanaf 21 maart

Europese hypotheekregels vanaf 21 maart

Vanaf 21 maart treedt de Europese Hypothekenrichtlijn in Nederland in werking. Dat heeft invloed op onder meer de hypotheekofferte en boeteberekening.

Wie begin maart een hypotheekofferte aanvraagt, kan al te maken krijgen met de nieuwe regels. In de nieuwe situatie mogen geldverstrekkers geen offerte onder voorbehoud meer uitbrengen. Hun aanbod is meteen bindend. Ze mogen de offerte pas uitbrengen als ze in het bezit zijn van alle benodigde stukken, zoals inkomensgegevens. Geldverstrekkers krijgen wel de mogelijkheid om al eerder een niet-bindende aanbiedingsbrief te geven, waarin bijvoorbeeld de hypotheekrente staat.

Daarnaast komt er een andere boeteberekening bij vervroegde aflossing en oversluiten. Banken mogen vanaf 21 maart namelijk alleen nog de werkelijke kosten in rekening brengen. Nieuw is ook dat een huiseigenaar meer bescherming krijgt bij betalingsachterstand. En woningkopers moeten straks hun toekomstige woning altijd laten taxeren. Dat is nu meestal niet nodig bij hypotheken onder de 80 % van de WOZ-waarde. Verder moeten geldverstrekkers bij hun bindende offerte een standaard informatievel gaan geven: het European Standard Information Sheet (ESIS). Dat maakt internationale vergelijking mogelijk.

De Tweede Kamer buigt zich eind januari over de veranderingen. Daarna kijkt de Eerste Kamer er nog naar.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd