Flexwerkers krijgen vaak geen vaste baan

Flexwerkers krijgen vaak geen vaste baan

Voor de meerderheid van de flexwerkers is het flexibele dienstverband geen opstap naar vast werk. Slechts twee op de vijf mensen vinden binnen vijf jaar een vaste baan. Dat staat in een publicatie van het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS).
 
Van de groep die in 2008 de flexibele schil is ingestroomd, stroomt iets meer dan de helft hier na een jaar weer uit. Van de uitstromers vindt maar één op de drie een vaste aanstelling. En 58 procent van de uitstromers is na een jaar niet meer aan het werk. Ongeveer de helft van deze niet-werkende uitstromers ontvangt een uitkering. De anderen zijn gestopt met werken om bijvoorbeeld een opleiding te volgen of voor kinderen te zorgen.

Na vijf jaar heeft slechts 39 procent van de van de instromers in de flexibele schil een vaste baan gevonden. Zo´n 46 procent werkt niet meer en van deze groep ontvangt iets meer dan de helft een uitkering. Voor bijna de helft van de instroom in de flexibele schil is een flexibel dienstverband dus geen opstap naar vast werk, maar juist een tussenstap naar niet-werken.

De totale flexibele schil is tussen 2003 en 2015 gegroeid van 2,1 miljoen naar bijna 3,3 miljoen mensen. Dit komt neer op 40 procent van alle werkenden. De groei zat voornamelijk bij contracten zonder vaste arbeidsduur. Dit soort contracten voor bijvoorbeeld oproep- en invalkrachten is sinds 2003 verdubbeld.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd