Forse afname restschuldenproblematiek

Forse afname restschuldenproblematiek

Het aantal huishoudens met een (potentiële) restschuld neemt snel af door de aantrekkende koopwoningmarkt. Dit blijkt uit een studie van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

In 2014 zouden ruim 1 miljoen huishoudens in Nederland bij de verkoop van hun woning nog geconfronteerd worden met een restschuld. Meer dan 2 jaar later is dat aantal volgens de NVM geslonken tot om en nabij de 800.000 huishoudens. Als de huidige prijsontwikkeling op de woningmarkt de komende jaren verder doorzet, daalt het aantal huishoudens met een restschuld de komende jaren flink verder.

Recente hervormingen op de woningmarkt dragen daar voor een belangrijk deel aan bij, aldus de NVM. Door de verplichte aflossing en het terugbrengen van de loan-to-value raken de woningen van nieuwe eigenaar-bewoners zelfs bij dalende prijzen niet snel meer onder water. Een verdere verlaging van de loan-to-value is volgens de NVM en ASRE echter geen goed idee. Huishoudens zouden te weinig opties hebben om verdere versobering van kredietverstrekking adequaat op te vangen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd