Forse prijsstijging koopwoningen

Forse prijsstijging koopwoningen

Bestaande koopwoningen waren in juni 4,6 procent duurder dan in juni 2015. Dit blijkt uit het onderzoek van CBS en het Kadaster naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Daarna is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog steeds 13,8 procent lager. Maar vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 9,8 procent hoger. De prijsstijging in juni is de grootste stijging in bijna 9 jaar. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is nu even hoog als in januari 2005.

De mate waarin de prijzen stijgen verschilt echter sterk per regio. Onder meer door de ontwikkelingen in de grote steden, zijn de prijsstijgingen in de Randstedelijke provincies veel groter dan in de rest van Nederland. In de niet-Randstadprovincies zijn de prijsstijgingen kleiner dan gemiddeld. Woningen in Zeeland bijvoorbeeld waren nog geen 1 procent duurder dan een jaar geleden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd