Fraude betalingsverkeer groeit weer

Fraude betalingsverkeer groeit weer

Er is vorig jaar aanzienlijk meer schade geleden door fraude met betalingsverkeer. In totaal werd door fraude 12,9 miljoen euro schade geleden. In 2016 was dat nog 10,2 miljoen euro.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland valt het in deze jaren nog wel mee met de schade. In 2011 kwam de schade ten gevolge van fraude met internetbankieren nog uit op ruim 35 miljoen euro. Bij het totale betalingsverkeer in Nederland gaat er een bedrag van 6,5 biljoen euro om (6.500 miljard). De fraude bedraagt 0,0002 procent van het totale betaalvolume.
Het grootste gedeelte van de schade – 3,5 miljoen – werd veroorzaakt door fraude met verloren of gestolen pinpassen. Fraude met internetbankieren was goed voor 1,2 miljoen euro schade, een toename van bijna 400.000 euro. Dat lijkt te komen doordat phishingmailtjes geloofwaardiger zijn geworden, aldus de organisaties. Met incasso’s en vervalste overschrijvingen werd voor 1,3 miljoen euro gefraudeerd. Er is in 2017 geen fraude gemeld met relatief nieuwe betaalmiddelen, zoals contactloze bankpassen en apps voor mobiel bankieren.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd