Gedwongen huizenverkopen toegenomen in 2014

Gedwongen huizenverkopen toegenomen in 2014

Afgelopen jaar deden 4.792 huishoudens een beroep op de Nationale Hypotheek Garanties (NHG), om het financiële verlies van een gedwongen woningverkoop op te vangen. Dit is een stijging van 6% vergeleken met 2013.

Dat heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie verstrekt, bekendgemaakt. Het fonds ontving in het vierde kwartaal van vorig jaar 1210 verliesdeclaraties, tegen 1105 in dezelfde periode een jaar eerder. Gemiddeld keerde de NHG 39.240 euro per declaratie uit – bijna net zoveel als in 2013.

De groei van het aantal NHG-uitkeringen lijkt af te vlakken doordat de recessie voorbij is en de woningmarkt weer aantrekt. Toch houdt de WEW rekening met het na-ijleffect van de crisis waardoor het aantal declaraties nog even toeneemt. Dit effect komt onder meer doordat in de afgelopen jaren relatief meer hypotheekgaranties zijn verstrekt. Daarnaast wordt verwacht dat meer woningen die onder water staan worden verkocht als de woningmarkt verder aantrekt.

Vorig jaar hebben 116.100 huishoudens de aankoop van hun woning gefinancierd met NHG, 14 procent meer dan in 2013. Volgens WEW had de daling van de kostengrens per 1 juli vorig jaar van 290.000 euro naar 265.000 euro een licht dempend effect op de groei van het aantal nieuwe garanties. De inhoud van de NHG-kas groeide in 2014 licht naar ? 804 miljoen door nieuw verstrekte garanties en de beperkte stijging van het aantal uitkeringen. Dit vermogen is volgens het WEW groot genoeg om de verwachte stijging van het aantal verliesdeclaraties op te vangen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd