Geen daling in schoorsteenbranden

Geen daling in schoorsteenbranden

Ondanks de jaarlijkse campagnes van Brandweer Nederland daalt het aantal schoorsteenbranden niet. Al tien jaar schommelt het aantal incidenten rond de tweeduizend. Dit meldt Vereniging Eigen Huis.

Volgens Marieke van der Horn van Brandweer Nederland nemen mensen de tips van de brandweer niet serieus en blijft het daardoor vaak misgaan. De belangrijkste oorzaak van schoorsteenbranden is slecht stookgedrag, meent Van der Horn. Als hout niet goed verbrandt ontstaat creosoot, een zeer brandbare teerafzetting. Creosoot vliegt in brand bij vijfhonderd graden Celsius wat bij het stoken van de kachel al snel wordt bereikt.
Vegen

Om de schoorsteen schoon te houden moet met de juiste materialen worden gestookt, zegt bouwkundig specialist John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis. Gebruik schoon, droog hout van polsdikte en geen behandeld hout als spaanplaat of multiplex. Loofhout is volgens Kersemakers beter dan naaldhout omdat er geen hars in zit. Gebruik maar een paar blokken. En verbrand geen papier, karton of plastic. De bouwkundige adviseert verder om de schoorsteen één keer per jaar te laten vegen, als de openhaard of kachel voor de sfeer zijn. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als verwarming, is het goed om het kanaal minimaal twee keer per jaar te laten vegen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd