Geen hogere rente bij verlengen onderwaterhypotheek

Geen hogere rente bij verlengen onderwaterhypotheek

Huizenbezitters met een hypotheekschuld die door het dalen van de woningprijzen veel hoger is dan de daadwerkelijke waarde van hun woning, hebben bij het verlengen van hun rentevastperiode geen nadeel van het feit dat ze niet bij een andere bank terechtkunnen.

Met een hypotheek die, zoals dat heet, onder water staat, is het nauwelijks mogelijk om de hypotheek bij een andere geldverstrekker onder te brengen. En dus zitten woningbezitters bij het verlengen van hun rentevastperiode vast aan hun eigen bank. Maar dat betekent niet dat ze bij hun bank slechter af zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit eigen onderzoek.

Dat komt volgens de toezichthouder omdat de bank van de huizenbezitter na het aflopen van de rentevaste periode geen nieuwe risicobeoordeling maakt. Dat is gunstig voor huizenbezitters waarbij het inkomen of de waarde van de woning is gedaald. Het nieuwe rentepercentage wordt niet hoger vanwege de gestegen risicos voor de bank. Bij het overstappen maakt een nieuwe bank op basis van de huidige waarde van het huis en het huidige inkomen wel een nieuwe risicobeoordeling. Dat kan leiden tot een weigering om de hypotheek over te sluiten. Naar schatting zijn er in Nederland honderdduizenden huizenbezitters die niet of heel moeilijk kunnen overstappen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd