Gemiddeld is de woonoppervlakte 65 vierkante meter

Gemiddeld is de woonoppervlakte 65 vierkante meter

De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter. Dat heeft het CBS berekend. Wel zijn de verschillen tussen regio’s en huishoudens erg groot.

Een Amsterdammer heeft gemiddeld 49 vierkante meter, in veel plattelandsgebieden is 80 vierkante meter de doorsnee woonoppervlakte.
Een gemiddeld eenpersoonshuishouden heeft een woonoppervlakte van 88 vierkante meter. Maar in steden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen is de oppervlakte van de woning van alleenstaanden gemiddeld minder dan 70 vierkante meter. Driekwart van de stellen met kinderen heeft een woning met minimaal 100 vierkante meter. Doordat het woonoppervlak wordt gedeeld, hebben ze per persoon wel een kleiner woningoppervlakte dan gemiddeld. Per persoon hebben paren met kinderen gemiddeld 38 vierkante meter. Dat is nog steeds anderhalf keer zoveel als het gemiddelde stel met kinderen in Amsterdam.

Volgens het CBS worden verschillen tussen gemeenten vooral verklaard door leeftijd: jongeren wonen gemiddeld kleiner. Hierdoor zou het hoge aandeel in huishoudens in Amsterdam dat klein woont verklaard kunnen worden doordat er hier relatief veel eenpersoonshuishoudens zijn zoals studenten en jonge mensen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd